7 AI-verktyg som förenklar IT arbete

7 AI verktyg som förenklar IT-arbete

Dessa AI-verktyg med artificiell intelligens kan vara till stor hjälp för att förbättra och effektivisera ditt arbete. De kan inte bara hjälpa dig att snabbare skriva rapporter eller bloggar, utan även fylla i Excel-tabeller, genomföra brainstorming-sessioner och göra ditt dåligt skrivna CV mer adekvat.

Wordtune

Wordtune är en redigeringsprogramvara som korrekturläser dina formuleringar och skrivstil baserat på textens syfte. Den kan göra texten mer formell för en rapport, mer informell för en blogg samt förkorta eller förlänga meningar.

Enligt utvecklarna förstår AI-verktygen och språkmodellerna sammanhanget och semantiken i den skrivna texten. Dessa modeller gör det möjligt för redigeringsprogrammet att gå utöver grammatiska och stavfel för att hjälpa användaren att adekvat uttrycka sina tankar skriftligt.

Stable Diffusion

Detta är en djupinlärningsmodell som släpptes 2022 och används för att omvandla text till bilder. Programmet kan generera tydliga fotorealistiska bilder av vad som helst – du behöver bara beskriva för AI:n vad du vill ha. Åtkomsten till verktyget är gratis.

Programmets styrka ligger i tekniken: här används latent diffusion-modellen (LDM), en typ av bildgenereringsteknik som fungerar genom att iterativt “eliminera brus” i data i latent representation och sedan dekodar representationen till en komplett bild. Till skillnad från den populära DALL-E, som använder sig av generativa konkurrensnätverk (GAN) och autoregressiv teknik.

Enligt plattformsutvecklarna är målet att ge miljarder människor möjlighet att skapa fantastisk konst på bara några sekunder. Men i de flesta fall är resultaten av AI-arbetet ganska skrämmande och inte särskilt konstnärliga.

Notion

Notion är en populär gratis webbapplikation för produktivitet och anteckningar som erbjuder många organisatoriska verktyg, såsom uppgiftshantering, projektföljning, att göra-listor, bokmärkesfunktioner med mera.

Nu har den fått sin “artificiella intelligens” och kan skriva korta blogginlägg, tweets, brainstorma på specifika ämnen, korrigera grammatiken i e-postmeddelanden eller översätta text. Plattformen har alltså blivit ännu mer produktiv som arbetsyta.

Den “smarta” Notion är ännu inte allmänt tillgänglig, men du kan anmäla dig till väntelistan och vara en av de första som testar programmet.

Lex Page

Ytterligare ett webbverktyg med artificiell intelligens för textförfattning. Det använder maskininlärning för att förstå din skrivstil och genererar sedan nytt innehåll baserat på den. Enligt utvecklarna är det en utmärkt lösning för dem som vill påskynda textförfattningen eller kämpar med skrivblockering.

Craftly

Och det tredje verktyget som hjälper dig att skriva bättre – men denna gång mot en avgift: du får bara 5 dagar gratis att testa programmet, sedan måste du betala upp till $79 per månad. Med hjälp av detta verktyg kan du påskynda skrivandet av blogginlägg, e-postmeddelanden, LinkedIn-rekommendationer, produktbeskrivningar med mera. Det finns många mallar att välja mellan.

“Detta är inte bara ännu en vanlig AI-textförfattare – den har tränats med 10 000 timmars expertinnehåll inom ditt område,” hävdar plattformsutvecklarna. Tror du på dem?

Synthesia

En programvara som skapar “talande huvuden”-videor baserat på din text. Den är användbar när du behöver en förklarande video för en presentation, till exempel. Processen består av bara tre steg:

1. Välj en av de fem tillgängliga mallarna på sidan: Synthesia Demo, Sales Pitch, Learning & Development, Compliment eller How-to Video (varje mall har sin egen AI-avatar och röst).

2. Skriv in texten, som kan vara upp till 200 tecken.

3. Ange dina uppgifter, och det färdiga videoklippet skickas via e-post.

Om du vill anpassa och redigera videon, välja olika avatarer och röster samt ta bort begränsningen, måste du betala.

SheetAI

Om du hatar att arbeta med Excel-tabeller kommer detta verktyg till din räddning! Det kan rengöra data, skapa tabellformler, generera text, förutsäga värden och mycket mer – till exempel kan det även generera och lägga till bilder i tabeller (fråga inte varför).

Det finns två tillgängliga planer för SheetAI: en gratis plan med vissa begränsningar och en betalplan för $8 per månad. Men är verktyget verkligen värt pengarna när det gäller att förenkla det rutinmässiga arbetet med tabeller?

Scroll to Top